Context

Herbronnen: is dat ‘zweverig’?

Tijdens het schrijven van de webteksten over de zelfzorg-trajecten en natuurretraites, zocht ik een woord dat uitdrukking geeft aan de essentie van deze programma’s waarbij je even helemaal loskomt van de 24/7 hectiek.

Opladen, bijtanken, herstellen, op adem komen… allemaal termen die wel passen, maar niet helemaal de lading dekken.

Betekenis

Ooit las ik ergens het woord ‘herbronnen’ – op een Belgische website als ik me goed herinner. En ineens realiseerde ik me: dit ís het gewoon! Verder zoeken is niet nodig!

Maar heeft dit woord niet een hoog zweefgehalte?

Even googlen naar ‘herbronnen’ leverde de volgende interpretaties en stellingen op:

 • Tot de bron terugbrengen; zich opnieuw laten inspireren door het oorspronkelijke idealisme (Riemer Reinsma – 1975)
 • Teruggrijpen op de bronnen van het oerchristendom (theologische geschriften in de jaren ’50 / ’60 van de vorige eeuw)
 • Een lelijk en niet te vervoegen werkwoord – is het bv. herbrond of geherbrond? (eerste schijnt juist te zijn)
 • Een van oorsprong Vlaams woord, vertaald uit het Frans: ‘se ressourcer’. Dit wederkerende werkwoord kan – afhankelijk van de context – met de volgende prachtige uitdrukkingen in het Nederlands worden vertaald:
  • thuisbrengen, zichzelf terugvinden, rusten, uitrusten, zijn zegen vinden, zich concentreren, nieuwe energie opdoen, herladen, herbronnen, frisse energie opdoen, nieuwe krachten opdoen, zich met nieuwe energie opladen

Overigens is het gebruik van het woord niet nieuw: een halve eeuw geleden stond het al in de NRC.

Ruim begrip

Voor mij betekent herbronnen:

De overvloed aan prikkels een poosje ‘uit’ zetten en rust en ruimte vinden in jezelf en om je heen. Herijken van je leven / je denken / je voelen, terug naar de bron / de kern, contact herstellen met de diepere lagen van jezelf maar ook met het grotere geheel. Voor mij werkt dat het best als ik in de natuur ben en me ermee verbind. En me laat inspireren.

Herbronnen is een ruim begrip dat veel ‘nuchtere’ processen in zich herbergt: loslaten, uitrusten, op adem komen, herstellen, reflecteren, opladen, verbinden, enz.

Niets vaags aan, toch?

Vrouwkracht

Herbronnen is veel meer dan de optelsom van de afzonderlijke processen. Het heeft te maken met Energie, Stralen, Zelfvertrouwen, Levenskracht…

Mensen met zelfvertrouwen, persoonlijkheid, zijn zó mooi;
je kunt gewoon niet stoppen met naar hen te kijken
– Meryl Streep –

Dat is de essentie van het zelfzorg-traject Herbronnen 5D en de wandel- en natuurretraites: (leren) ontspannen, energie opladen en wijsheid putten uit de bron die je altijd bij je hebt, maar waar je door drukte en stress niet altijd bij kunt komen. Zodat jij je levenskracht – oftewel vitaliteit – weer voelt. Dat zul je onherroepelijk uitstralen: pure vrouwkracht 😊

Is dat zweverig? Nee, wat mij betreft niet! Juist heel basic en geaard: met twee voeten stevig op de grond. Want wat is er zweverig aan lekker ontspannen in je vel zitten en goed functioneren?

Dat willen we allemaal, jij toch ook?

*****

Wil je reageren op deze blog? Scroll dan iets verder naar beneden.

2 Comments

 1. Gerda

  Herbronnen of thuisbrengen, wat mooi!

 2. Myrtle

  Herbronnen, ja dat is het! Wat een heerlijk woord. Het omvat alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *