Context van je hartkloppingen
Context

Context van je hartkloppingen

Als je last hebt van hartkloppingen kun je daar direct meestal niet veel aan doen*, maar indirect is er wél veel winst te behalen. Je kunt nl. werken aan de context van je hartkloppingen: zorgen voor betere omstandigheden voor je hart, waardoor het kalmer wordt en je hartkloppingen minder.

Het ‘geheim’ zit in een goede balans tussen belasting en belastbaarheid op alle lagen van je systeem: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. Praktisch gezien komt dit meestal neer op een aanpassing in je leefstijl. Op een diepere laag gaat het over een verbetering van je lichaamsbesef en ontspanningsvermogen.

Dit vraagt dat je jezelf en je manier van leven op een eerlijke en liefdevolle manier onder de loep neemt.

* Soms lukt dat (deels) wel; kijk bij Eerste hulp?

Hoe zit het bij jou?

  • Hoe vol is jouw agenda?
  • Hoe vaak heb je tijd en ruimte écht voor jezelf?
  • Lukt het jou om regelmatig ‘stil bij jezelf’ te zijn?
  • Hoe zit het met de verhouding werk-huishouden-vrije tijd?
  • Heb je plezier in je werk?
  • Hoe besteed je je vrije tijd?
  • Hoeveel energie vraagt je eventuele relatie / gezin / familie / maatschappelijke en sociale leven?
  • Hoe vaak en hoe lang zit je voor een pc (werkmatig en privé) of kijk je op je mobiel?
  • Hoeveel tijd besteed je aan sport en beweging, relaxen, hobby’s?
  • Hoe vaak ben je buiten / in de natuur?
  • Is er iets wat je mist in je (dagelijks) leven?
  • Wat zou je meer of beter willen doen maar heb (of neem) je de tijd niet voor?
  • Wat zou je juist minder willen doen?
  • Vul zelf maar aan…

Ontspanningsvermogen

Een heel belangrijk aspect in het verbeteren van de context van je hartkloppingen is je te realiseren – en jouw systeem er weer aan te laten wennen – dat je niet altijd ‘aan’ hoeft te staan. Je kunt niet continu actief en alert zijn; op zijn tijd mag (moet!) je tot rust komen en herstellen. En dan hebben we het niet alleen over slapen – wat trouwens vaak al een probleem op zich is als je constant ‘aan’ staat en erg gespannen bent. Het gaat ook over bewust ontspannen, zowel actief als passief, en jezelf voeden en opladen.

Als jij continu op een hoog spanningsniveau leeft en daaraan gewend bent geraakt, moet je eigenlijk eerst afkicken van je dagelijkse overdosis prikkels. Pas als je door bv. adem- en ontspanningsoefeningen, of andere methoden, weer ervaart (lees: je herinnert) hoe fijn het ook alweer is om je regelmatig echt ontspannen te voelen, zal je ontspanningsvermogen zich kunnen herstellen.

Reële kans dat je hart hier positief op reageert en rustiger wordt.

In de context van je hartkloppingen zijn
lichaamsbesef, ontspanningsvermogen en leefstijl
belangrijke sleutelwoorden

Lichaamsbesef

Je bent één geheel (holos) van lichaam, hoofd, en hart – oftewel doen, denken en voelen. Problemen en spanningen in het ene domein werken door in de andere domeinen – ook buiten jouw bewustzijn om! Daar gaat je lichaam aandacht voor vragen met subtiele seintjes: onlogische spierspanningen, pijntjes, hartkloppingen, humeurigheid, onrust, angst, enz.

Om je spanningsniveau goed te kunnen monitoren is het belangrijk dat je luistert naar de seintjes die je lichaam geeft. En dat je ernaar handelt. Dus dat je een goed lichaamsbesef hebt.

Het kan zijn dat je zó gewend bent om alles vanuit je hoofd te benaderen en al heel lang je lijf en je gevoelens negeert, dat je je subtiele lichaamssignalen niet eens meer kunt horen. Dat je het pas hoort als je lichaam schreeuwt en de bescheiden seintjes storende spanningsklachten zijn geworden.

Dan is het tijd om je lichaamsbesef te herstellen en je lichaamswijsheid te gaan benutten!

*****

Wil je reageren op deze blog? Scroll dan iets verder naar beneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *