Wat kun je doen op het moment dat je hartkloppingen hebt? In de meeste gevallen niet veel. Meestal neemt je systeem z’n eigen tijd om het ritme te herstellen. Daarom staat er een vraagteken achter de titel van deze tekst. Maar misschien heb je toch iets aan de tips uit onderstaand ‘Eerste hulp lijstje’.

Eerste hulp lijstje

 1. Houding > geef je romp ademruimte
 2. Adem > help je hart door traag, ruim en met pauzes in en uit te ademen
 3. Gedachten > zoek afleiding – daarmee stop je de (angst)gedachten-carrousel
 4. Beweging > verbruik je adrenaline-overschot

Het is per persoon verschillend, en het hangt een beetje van het type hartkloppingen af, of deze tips kunnen helpen of verlichten op het moment dat je ze hebt. Het hangt ook af van hoe hoog je stress- en angstgevoel oploopt door de kloppingen.

De toelichting hieronder kun je het best even goed doorlezen en ‘testen’ als je rustig bent.

Ga met klachten altijd eerst naar een arts of specialist.

In deze tekst gaan we er vanuit dat je arts geen medische oorzaak voor je afwijkende hartritme heeft kunnen vinden.

Toelichting

1. Houding

Check je houding: hoe zit, sta of lig je (we gaan er even vanuit dat je zit). 10 tegen 1 dat je wat in elkaar gebogen zit.

 • In een ingezakte houding maak je het je romp niet makkelijk om het in- en uitzetten van de adembeweging te laten plaatsvinden. Geef m.n. je ribben, borstbeen en middenrif bewegingsruimte, beter gezegd: ademruimte!
 • Ga rechtop zitten en open als het ware je borstkas. Niet in over-strekking van je rug, maar in de natuurlijke krommingen van je wervelkolom.
 • Laat je schouders losjes naar beneden ‘hangen’, kijk iets naar voren.

2. Adem

Check je ademhaling: hoe adem je? Grote kans dat je snel en hoog ademt, letterlijk adem moet ‘halen’ of in ieder geval hard aan het werk bent.

 • Adem, zo goed en zo kwaad als dat gaat in deze situatie, langzaam in door je neus en langzaam uit tussen je lippen door.
 • Gebruik je hele romp: adem omlaag naar je buik, opzij naar je flanken en omhoog naar je borstbeen – in die volgorde. Dus verdeel je inademing ‘laag-breed-hoog (l-b-h)’.
 • Houd je adem even vast (pauzeer) in de ‘ruimste stand’ – zolang als comfortabel voelt.
 • Adem dan langzaam uit: trek je buik iets in, laat je flanken terugkomen en laat je borstbeen zakken (dus ook l-b-h), adem je niet helemaal leeg.
 • Wacht na de uitademing (pauzeer) – ook zolang het comfortabel voelt – tot de volgende inademing zich aandient.
 • Herhaal dit, het liefst steeds langzamer – als het lukt.
De kans bestaat dat je romp door alle spanningen niet soepel wil doen wat jij wilt. Met name je middenrif (grote ademhalingsspier die je romp verdeelt in buik- en borstholte) kan het gevoel geven op slot te staan. Neem genoegen met wat wel lukt; het zal steeds iets beter gaan.
 • Je kunt ook je romp als ballon visualiseren die je in etappes met lucht laat vollopen: ruim-ruimer-ruimst. En laat hem daarna langzaam leeglopen.
 • Houd je adem even vast (pauzeer) in de ‘ruimste stand’ – zolang als comfortabel voelt – voordat je rustig uitademt.
 • Wacht na de uitademing (pauzeer) – ook zolang het comfortabel voelt – voordat je je longen (‘ballon’) weer laat vollopen.
Met deze trage, ruime ademhaling help je je hart! Ten eerste geef je je systeem het sein dat alles oké is en dat het kalm mag worden. Ten tweede zorg je, ‘technisch’ gezien, met elke inademing voor veel ruimte in je romp. Hierdoor ontstaat onderdruk in je borstkas en rond je hart. Dit stimuleert de aanzuigende werking van het zuurstofarme bloed vanuit je lichaam dat via de grote holle aders teruggebracht moet worden naar het hart.

3. Gedachten

Check je gedachten: wat spookt er allemaal door je hoofd? De angst- en onrust-carrousel draait vast lekker rond.

 • Probeer dit te stoppen door je aandacht af te leiden. Ga iets doen – ondanks je angst en ongemak.
 • Zoek bv. lichte, simpele klusjes – liefst met repeterende handelingen – zoals was opvouwen of afwassen, of wat dan ook. Als het je maar bezighoudt en je er niet bij hoeft na te denken.

4. Beweging

 • Als het bovenstaande allemaal niet lukt of zelfs averechts werkt, ga dan bewegen! Lopen, dansen, fietsen, wat je maar wilt. Je verbruikt dan de adrenaline-stoot die inmiddels door je lijf raast en die jou al onrustiger en/of angstiger maakt en voor steeds meer fysiek ongemak zorgt.
 • Beweging geeft bovendien afleiding.
 • Meestal heeft je ademhaling door het bewegen eerder de neiging om te normaliseren, wat weer een positieve invloed heeft op je hartritme.

Oefen als je rustig bent

Of het lijstje werkt voor jou zul je zelf moeten uitproberen. Het is in ieder geval verstandig om de ademoefening regelmatig te oefenen als je je rustig voelt. Hoe vertrouwder je ermee bent, hoe beter je hem kunt inzetten in ‘nood’. Bij hartkloppingen, maar ook bij innerlijke onrust en gejaagdheid in het algemeen.

Het is ook verstandig om te kijken wat je kunt doen om er ook op de langere termijn voor te zorgen dat je hartkloppingen verminderen – liever nog: verdwijnen. Dit vraagt om een realistische blik op de context van je hartkloppingen

1 Comment

 1. Myrtle

  Dank je wel voor deze tips!
  Wat mij helpt als ik in de flipflap van m’n hartkloppingen ben is inderdaad bewegen. Yogaoefeningen of tai chi. Met volle aandacht bij m’n beweging en ademhaling. Vooral de hartopeners en strekkingen met m’n armen omhoog, omlaag, opzij om ook ruimte te creeren in m’n borstkast en uit de kramp en paniek van de kloppingen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *