Context van je hartkloppingen
Hartritme

Context van je hartkloppingen

Als je last hebt van hartkloppingen kun je daar direct meestal niet veel aan doen, maar indirect is er wél veel winst te behalen. Je kunt nl. werken aan de context van je hartkloppingen: zorgen voor betere omstandigheden voor je hart, waardoor het kalmer wordt en je hartkloppingen minder.

Het ‘geheim’ zit in een goede balans tussen belasting en belastbaarheid op alle lagen van je systeem: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. Praktisch gezien komt dit meestal neer op een aanpassing in je leefstijl. Dit vraagt dat je jezelf en je manier van leven op een eerlijke en liefdevolle manier onder de loep neemt.

Hoe zit het met de verhouding werk-huishouden-vrije tijd, heb je plezier in je werk, hoe besteed je je vrije tijd, hoe staat het met je eventuele relatie / gezin, familie en maatschappelijke en sociale contacten, hoe vaak en hoe lang zit je voor een pc (werkmatig en privé), hoeveel tijd ben je per dag bezig met je mobiel, is er iets wat je mist in je (dagelijks) leven, wat zou je meer of beter willen doen maar heb (of neem) je de tijd niet voor, wat zou je juist minder willen doen, enz.

Ontspanningsvermogen

Een heel belangrijk aspect in het verbeteren van de context van je hartkloppingen is jouw systeem er weer aan te laten wennen dat je niet altijd ‘aan’ hoeft te staan. Je kunt niet continu actief en alert zijn; op zijn tijd mag (moet!) je tot rust komen en herstellen. En dan hebben we het niet alleen over slapen – wat trouwens vaak al een probleem op zich is als je erg gespannen bent. Het gaat ook over actief ontspannen, passief ontspannen, jezelf voeden en opladen.

Als jij op een hoog spanningsniveau leeft – en daaraan gewend bent geraakt, moet je eigenlijk afkicken van je dagelijkse overdosis prikkels om je ontspanningsvermogen te kunnen herstellen.

Reële kans dat je hart hier positief op reageert en rustiger wordt.

Lichaamsbesef

Om je spanningsniveau goed te kunnen monitoren is het belangrijk dat je luistert naar de seintjes die je lichaam geeft en dat je ernaar handelt. Dus dat je een goed lichaamsbesef hebt.

Je bent één geheel (holos) van lichaam, hoofd, en hart – oftewel doen, denken en voelen. Problemen in het ene domein werken door in de andere domeinen, ook buiten jouw bewustzijn om. En wees er maar zeker van dat je lichaamssignalen steeds luider worden als je ze niet hoort of als je ze negeert. Tot je er uiteindelijk niet meer omheen kunt.

Het kan zijn dat je zó gewend bent om alles mentaal te benaderen en al heel lang je lijf en je gevoelens negeert, dat je je lichaamssignalen niet eens meer kunt waarnemen. Je leeft helemaal in je hoofd en hebt nauwelijks besef van je lichaam – in ieder geval niet op een realistische manier. Dan is het tijd om je lichaamsgevoel te herstellen en weer bewust te worden!

Dat is de basis voor verder herstel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.