In alle genoemde natuurlijke hulpbronnen op deze website speelt stilte een belangrijke rol: in het ademwerk, de ontspanningsoefeningen, bij het wandelen, bij het oefenen van mindful zijn, enz.

Beleving

Stilte kan ervoor zorgen dat je tijd en ruimte op een heel andere manier beleeft dan gewoonlijk. Als het goed zit met je ontspanningsvermogen en als je vertrouwd bent met stil-zijn, dan kan dit een fijne, verdiepende en zelfs helende ervaring zijn. Als je spanningsniveau (erg) hoog ligt, kan het juist een ongemakkelijke beleving zijn en zelfs angstgevoelens oproepen.

Filosofisch

In de tijd waarin wij leven, hebben steeds meer mensen moeite met ontspannen, met stil-zijn. Ik leen in dit verband graag de woorden van Jaap Voigt, die dit fenomeen op een filosofische manier beschrijft:

Stilte is één van de grote slachtoffers van de moderne cultuur. Wij leven in een intense en visueel agressieve tijd waarin alles gericht is op de sensatie van het beeld en waarin van ons gevraagd wordt om 24/7 bereikbaar te zijn. Er bestaat een ongelooflijke subtiele en sterk manipulerende industrie van moderne ontwrichting waarbij dat wat fundamenteel is en in stilte in ons woont volkomen genegeerd wordt.

Er vindt een sinistere verdrijving van onze ziel plaats omdat men zich voortdurend richt op de ander en de omgeving. Door deze middelpuntvliedende krachten wordt de innerlijke wereld van onze ziel uit ons bestaan verbannen. Deze ballingschap van de ziel maakt ons geestelijk arm en drijft ons in vergetelheid. De wereld wordt dan als zinloos ervaren.

[Het is essentieel] de stilte en het gevoel van ruimte weer een centrale plek in je dagelijks leven te geven. Want wie de poort van de stilte door gaat en weer ruimte ervaart, beseft dat er een groot leraar in dat land blijkt te wonen.

Stille plek

Van buitenaf zal er altijd onrust en onstuimigheid zijn. Hoe gevoeliger je bent, hoe duidelijker jouw systeem dit zal spiegelen. Het gaat erom dat je van binnenuit kalmte en rust kunt vrijmaken zodat je staande en veerkrachtig blijft in alle onstuimigheid. Dit vraagt oefening. En dat doe je door regelmatig naar de stille plek in jezelf te gaan en de stilte tot je te laten spreken.

*****

Wil je meer info? Stuur een bericht via dit formulier, dan neem ik contact met je op.

Wil je ervaringen delen? Meld je aan voor de besloten FB-pagina Liefvrouwenhart

Wil je aan de slag? Kijk bij de activiteiten