Hoogsensitiviteit (HSP – hoog sensitief persoon) is een persoonlijkheidskenmerk van ‘de hogere orde’, zegt onderzoeker Michael Pluess: het is een karaktereigenschap die naast andere eigenschappen bestaat en ze overkoepelt.
Als je hoogsensitief bent ontvang je meer prikkels (d.w.z. je filter laat meer prikkels door), verwerk je ze diepgaander en reageer je intenser dan ‘normaal’. En daar heb je ook meer hersteltijd voor nodig dan ‘normaal’. Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij een hoogsensitief persoon meer hersenstructuren betrokken zijn bij allerlei processen dan bij de ‘gemiddelde mens’.
Eén op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Hoogsensitieve personen zijn eerder moe, gevoeliger voor stress en raken gemakkelijk overprikkeld. Licht, geluid en emoties van anderen komen veel harder binnen. De door niet-hooggevoelige mensen gedomineerde samenleving bestempelt hen al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’.*
* Bron: Psychologiemagazine
Is hoogsensitiviteit hetzelfde als hooggevoeligheid?
Soms worden hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid door elkaar heen gebruikt. Maar eigenlijk zijn het twee verschillende dingen. Hoogsensitiviteit gaat over een persoonlijkheidskenmerk waarbij je veel informatie uit de omgeving kunt opnemen en verwerken; hooggevoeligheid gaat over de emotionele reactie(s) die je kunt hebben op overprikkeling.
Aan de ene kant hoeven HSP die hebben geleerd om te gaan met hun hoogsensitiviteit niet per se hooggevoelig te zijn en aan de andere kant kunnen niet-HSP hooggevoelig zijn na bv. een dramatische gebeurtenis.
Voordelen van hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit is een karaktertrek die veel voordelen brengt – mits je de kenmerken goed weet te benutten. Zo zijn hoogsensitieve personen (HSP) zeer intuïtief, hebben sterke voelhoorns en veel oog voor schoonheid. Ze zijn over het algemeen creatiever, hebben een sterker rechtvaardigheidsgevoel en zijn hulpvaardiger dan ‘normaal’. Ze kunnen goed voor anderen zorgen, merken details en foutjes op die niemand anders had gezien, kunnen intens genieten van muziek en kunst, doorzien sociale processen (bijvoorbeeld op de werkvloer) en zijn alert op gevaar.
Lees op deze pagina van Psychologiemagazine.nl nog meer over de sterke kanten van HSP.
Nadelen van hoogsensitiviteit
HSP maken weliswaar minder fouten tijdens een taak, maar ze ervaren na afloop meer overprikkeling en meer stressgerelateerde klachten.
Als je hoogsensitief bent ligt overprikkeling altijd op de loer, met alle gevolgen van dien: fysieke, mentale en/of emotionele klachten en niet te vergeten de impact die dit heeft op degenen die je lief zijn. Als je niet leert om te gaan met je sensitiviteit, zul je vooral de lasten ervan ervaren en wellicht chronisch overprikkeld raken. Met de positieve kanten van je karaktertrek heb je dan weinig tot geen contact meer want de overprikkeling en daarmee gepaard gaande klachten zijn dominant.
HSP hebben meer risico op burn-out, depressie, angst & paniek, e.d.
NB Soms wordt hoogsensitiviteit geassocieerd met paranormale waarnemingen. Over dit onderwerp gaat het niet op deze website. Het gaat hier over hoogsensitiviteit in de zin van hyperprikkelbaarheid.
Verder lezen en verdiepen
Hoogsensitief.nl is hét platform voor hoogsensitieve mensen. Hier vind je uitgebreide informatie en wetenschappelijke onderzoeken over wat HSP is, wat de nadelen zijn in verschillende domeinen van je leven, maar ook de voordelen!
Lees in dit uitgebreide artikel op Psychologiemagazine.nl alles over hoogsensitiviteit en hoe het is om te leven als een HSP.
En op deze pagina vind je de antwoorden op de 9 meestgestelde vragen over hoogsensitiviteit.
De boeken van Elaine N. Aron zijn zo ongeveer de bron van alles wat er – door wie dan ook – over hoogsensitiviteit is geschreven. Zij schreef o.a. ‘Hoogsensitieve personen’ en ‘Het werkboek voor hoogsensitieve personen’.
Het boek ‘Leven met intensiteit’ van Susan Daniels & Michael M. Piechowski geeft diepgaande uitleg over leven met hyperprikkelbaarheid op fysiek, mentaal, emotioneel en creatief vlak. Geen gemakkelijk boek maar super interessant!
*****
Wil je meer info? Stuur een bericht via dit formulier, dan neem ik contact met je op.
Wil je ervaringen delen? Meld je aan voor de besloten FB-pagina Liefvrouwenhart
Wil je aan de slag? Kijk bij de activiteiten