Wat kun je doen aan hartkloppingen?

Kun je iets doen aan hartkloppingen? Nee, direct kun je zelf over het algemeen niet veel aan hartkloppingen doen. Er zit nu eenmaal geen knop op je lijf waarmee je het tempo en de regelmaat van je hart kunt instellen. Je hart werkt autonoom en de beïnvloedende factoren werken vegetatief oftewel onwillekeurig. Buiten je wil om dus.

Desondanks is er veel te winnen, dus lees vooral verder!

Er is geen standaard trucje

Sommige mensen ontdekken in de loop van de tijd dat hun systeem gunstig reageert op bepaalde dingen die ze doen – of juist laten – op het moment dat ze hartkloppingen hebben. Dat kan voor iedereen anders zijn; er bestaat nu eenmaal geen standaard trucje dat werkt bij iedereen.

Onder Eerste hulp (?) vind je een kader met tips waarvan in de praktijk is gebleken dat ze kunnen helpen of verlichten op het moment dat je hartkloppingen hebt. Lees het eens rustig door, wellicht staat er iets bij dat voor jou de moeite waard is om uit te proberen.

NB Het gebruik van medicijnen zoals bètablokkers – die de hartslag en de bloeddruk verlagen – laten we hier buiten beschouwing; we verkennen op dit platform niet-medische, natuurlijke remedies.

Ga met klachten altijd eerst naar een arts of specialist.

In het vervolg van deze tekst gaan we ervan uit dat je arts geen medische oorzaak voor je afwijkende hartritme heeft kunnen vinden.

Er valt winst te behalen – dubbele winst zelfs

Direct kun je dus meestal niet veel doen, maar indirect is er wél veel winst te behalen. Je kunt nl. werken aan de interne context van je hartkloppingen: zorgen voor betere omstandigheden voor je hart, waardoor het kalmer wordt en je hartkloppingen minder.

Het ‘geheim’ zit in een goede balans tussen belasting en belastbaarheid op alle lagen van je systeem: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. Praktisch gezien komt dit meestal neer op een aanpassing in je leefstijl (externe context). Op een diepere laag gaat het over het ontwikkelen van een beter lichaamsbesef en ontspanningsvermogen.

Focusgebieden:

  • Je adem benutten als indicator en regulator
  • Meer actief én passief ontspannen
  • Meer bewegen, liefst in de natuur
  • Luisteren naar je lichaamswijsheid
  • Milde, open aandacht (be)oefenen
  • Vaker je batterij opladen met dingen waar je blij van wordt
  • Meer of betere nachtrust (slapen = herstellen!)
  • Minder of anders eten
  • Niet roken, niet teveel alcohol

Jij weet zelf het best waar aan gewerkt kan worden, m.a.w. waar de winst ligt.

Als het je lukt om verbeteringen aan te brengen in je leefstijl, is dat niet alleen beter voor de gezondheid van je hart(ritme), maar is dat ook heel gunstig voor je algehele fitheid, weerstand en vitaliteit.

Dus dat is dubbele winst!

Het vraagt wél commitment

We hebben het hier niet over een quick fix, maar over een leefstijl die tijd en commitment vraagt. Het geeft ook niet de garantie dat je nooit meer hartkloppingen zult hebben, maar ze worden minder en je kunt er beter mee omgaan als het toch nog eens gebeurt.

Hulpbronnen

In het menu onder ‘Hulpbronnen’ vind je de onderwerpen adem, ontspanning, natuur, wandelen, lichaamswijsheid, mindfulness, creatieve expressie en voeding voor mind & soul. Natuurlijke, veelal lichaamsgerichte hulpbronnen om de context van je hartkloppingen te verbeteren en zo indirect – maar wel op een heel effectieve manier! – te werken aan het verminderen van je klachten.

*****

Wil je hulp bij het ontdekken van jóuw dubbele winst? Stuur een bericht via dit formulier, dan neem ik contact met je op.

Wil je ervaringen uitwisselen met lotgenoten? Meld je aan voor de besloten FB-pagina Liefvrouwenhart

Wil je aan de slag? Kijk bij de activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *