Hoe kom je aan hartkloppingen?

Je hart is zo ontworpen dat het zelfstandig kan kloppen. Het heeft een eigen prikkelautomaat en heeft verder geen gangmakers nodig. Maar er zijn wel een paar stelsels in je lichaam die invloed hebben op je hartactiviteit. Het onwillekeurige of vegetatieve (autonome) deel van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en het limbische systeem kunnen ervoor zorgen dat je hart sneller of juist trager gaat kloppen. Dat doen ze natuurlijk niet ‘zomaar’, maar in reactie op jouw fysieke, mentale en emotionele activiteit.

Opvallend hartritme

Dit zijn volkomen natuurlijke en normale wisselingen in hartslagtempo. Je hart past zich voortdurend aan de behoefte van je lichaam aan. Sterker nog: de tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen is nooit gelijk. Deze hartvariabiliteit is een teken van een effectieve hartfunctie. Daar merk je trouwens niets van, het gaat allemaal ‘vanzelf’.

Je merkt het meestal wél als je een opvallend hartritme hebt, zoals hartkloppingen en hartoverslagen. Dat kan je onrustig maken, soms ook angstig.

Ga met klachten altijd eerst naar een arts of specialist.

In het vervolg van deze tekst gaan we er vanuit dat je arts geen medische oorzaak voor je afwijkende hartritme heeft kunnen vinden.

Geen diagnose, wel een onrustig hart?

Oké, je hart kan het dus allemaal zelf. Het is een gezond hart zegt je arts, geen vuiltje aan de lucht. Maar waarom is het dan zo onrustig? Waar komen die overslagen vandaan? Waarom slaat het soms zo snel en onregelmatig? Zelfs – of juist – als je rustig op de bank zit?

Meestal is er niet één oorzaak of aanleiding aan te wijzen maar spelen meerdere factoren een rol. In het algemeen laat je hart met deze signalen weten dat het overprikkeld en uit balans is. Ga je wellicht op bepaalde punten over je grenzen? Te veel weggestopte emoties, te veel spanningen, te veel werk, te weinig tijd voor jezelf? Grote kans dat je limbische systeem sterke signalen afgeeft of dat het evenwicht in je vegetatieve zenuwstelsel is verstoord – het sympathische deel (gaspedaal) maakt dan de dienst uit terwijl het parasympathische deel (rem) buiten spel staat. Hierop reageert je hart!

Aanjagers van hartkloppingen

Er is een hele rits factoren die een natuurlijk hartritme kunnen verstoren. M.a.w. omstandigheden en gebeurtenissen die aanjagers van hartkloppingen kunnen zijn. Meestal gaat het om een combinatie van stoorzenders die op elkaar inwerken en samen de kans op hartkloppingen vergroten.

Stoorzenders

In het menu onder ‘Stoorzenders’ vind je de onderwerpen stress, hyperventilatie, angst en paniek, depressie, burn-out, emoties, overgang, slaaptekort, karakter, hoogsensitiviteit en voedingsmiddelen. Sommige zijn algemeen bekend als mogelijke (mede)oorzaak van hartkloppingen, andere zijn proefondervindelijk aan het licht gekomen. Hoe dan ook, ze staan allemaal sterk in verband met elkaar.

*****

Heb je behoefte aan een gesprek over jóuw stoorzender(s)? Stuur een bericht via dit formulier, dan neem ik contact met je op.

Wil je ervaringen uitwisselen met lotgenoten? Meld je aan voor de besloten FB-pagina Liefvrouwenhart

Wil je aan de slag? Kijk bij de activiteiten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *