Je hart is zo ontworpen dat het zelfstandig kan kloppen. Het heeft een eigen prikkelautomaat en heeft verder geen gangmakers nodig. Maar er zijn wel een paar stelsels in je lichaam die invloed hebben op je hartactiviteit. Het onwillekeurige of vegetatieve (autonome) deel van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en het limbische systeem kunnen ervoor zorgen dat je hart sneller of juist trager gaat kloppen.

Opvallend hartritme

Dit zijn volkomen natuurlijke en normale wisselingen in hartslagtempo. Je hart past zich voortdurend aan de behoefte van je lichaam aan. Sterker nog: de tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen is nooit gelijk. Deze hartvariabiliteit is een teken van een effectieve hartfunctie. Daar merk je trouwens niets van, het gaat allemaal ‘vanzelf’.

Als je een opvallend hartritme hebt, zoals hartkloppingen en hartoverslagen, merk je dat meestal wél. Het kan je onrustig maken, soms ook angstig.

Ga met klachten altijd eerst naar een arts of specialist.

In het vervolg van deze tekst gaan we er vanuit dat je arts geen medische oorzaak voor je afwijkende hartritme heeft kunnen vinden.

Geen diagnose, wel een onrustig hart?

Oké, je hart kan het dus allemaal zelf. Het is een gezond hart zegt je arts, geen vuiltje aan de lucht. Maar waarom is het dan zo onrustig? Waar komen die overslagen vandaan? Waarom slaat het soms zo snel? Zelfs – of juist – als je rustig op de bank zit?

Het antwoord is niet makkelijk te geven. Een hoge hartslag in rust kan te maken hebben met een slechte lichamelijke conditie. Maar dat zit wel goed, toch? Kan natuurlijk altijd beter, maar zó slecht is je conditie nu toch ook weer niet? Bovendien is het niet alleen het tempo dat opvalt maar ook het bonzen en overslaan…

Meestal is er niet één oorzaak of aanleiding aan te wijzen maar spelen meerdere factoren een rol. In het algemeen laat je hart met deze signalen weten dat het overprikkeld en uit balans is. Misschien kan het al langere tijd geen balans vinden en komt het niet tot rust. Ga je wellicht op bepaalde punten over je grenzen? Te veel weggestopte emoties, te veel spanningen, te veel werk, te weinig tijd voor jezelf? Grote kans dat je limbische systeem sterke signalen afgeeft of dat het evenwicht in je vegetatieve zenuwstelsel is verstoord – het sympathische deel (gaspedaal) maakt dan de dienst uit terwijl het parasympathische deel (rem) buiten spel staat. Hierop reageert je hart!

Aanjagers van hartkloppingen

Er is een hele rits factoren die een natuurlijk hartritme kunnen verstoren. M.a.w. omstandigheden en gebeurtenissen die aanjagers van hartkloppingen kunnen zijn. Meestal gaat het om een combinatie van stoorzenders die op elkaar inwerken.

Sommige factoren zijn algemeen bekend als oorzaak van hartkloppingen, andere zijn proefondervindelijk aan het licht gekomen – niet wetenschappelijk onderbouwd, maar voor mij zó duidelijk dat ik ze graag met je wil delen. Onder de tab ‘Stoorzenders’ vind je de onderwerpen stress, hyperventilatie, angst en paniek, depressie, burn-out, emoties, voedingsmiddelen, overgang en karakter.

Het is maar een greep uit de mogelijke stoorzenders en ze staan bijna allemaal sterk in verband met elkaar.

Als jij andere ervaringen hebt, reageer dan vooral onder deze tekst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.