Leidraad voor een natuurlijk levensritme

Gebaseerd op het werk van Jaap Voigt

Als je al wat hebt rondgekeken op deze website, heb je vast gelezen dat er veel factoren zijn die een gezond hartritme kunnen verstoren. Naast alom bekende stoorzenders zoals stress en (te veel) koffie, is er nog een aardig rijtje dat minder voor de hand ligt maar weldegelijk je hartslag kan beïnvloeden. Niet per se wetenschappelijk onderbouwd, wél proefondervindelijk vastgesteld. Wist je bv. dat bepaalde karaktertrekken je gevoeliger kunnen maken voor het ontstaan van hartkloppingen?

Werkklimaat voor je hart

Direct, dus op het moment dat je hartkloppingen hebt, is er over het algemeen niet veel aan te doen. (Of toch wel? Lees ook: Eerste hulp?) Maar indirect is veel winst te behalen! Je interne context blijkt het aangrijpingspunt: het totaal van fysieke, mentale, emotionele en energetische omstandigheden waar je hart het mee moet doen. Alle lagen van je systeem dus. Als je die verbetert, ontstaat er een gunstiger ‘werkklimaat’ voor je hart. En daar zal het op reageren met een gezonder ritme.

Graadmeters

Er zijn daarbij twee belangrijke graadmeters. Ten eerste: je spanningsniveau. Herkennen wanneer je spanning te hoog oploopt (op welke laag en om welke reden dan ook) en weten wat je daaraan kunt doen. Spanningsregulatie dus. Ten tweede: je energieniveau. Hoe staat het met je bezieling, inspiratie, creativiteit, je sprankels, fut en zin… Onderschat niet het belang van voldoende voeding voor je mind & soul!

We zijn het verleerd

Om je spannings- en je energielevel in je dagelijks leven goed te kunnen monitoren, zijn een goed lichaamsbesef en ontspanningsvermogen essentieel. En dit brengt ons bij een precair punt. Want we leven in een ongelooflijk turbulente tijd. Er is veel om je zorgen over te maken, er gebeurt veel, er kan veel, er moet veel. Daarbij zijn we voornamelijk gericht op materie en expansie: we willen hebben en alles moet groter, beter, sneller, meer, meer, meer.  We hebben nauwelijks nog aandacht voor ons interne lichaam en al helemaal niet meer voor diepe ontspanning. Luisteren naar je lichaam, ontspannen en verstillen; we zij het verleerd. Hét probleem van deze tijd. We raken daardoor steeds meer uit verbinding met ons eigen centrum en zijn bijna chronisch in overspanning. Een voedingsbodem voor allerlei klachten. Zoals hartkloppingen.

Organisch levensritme

In zijn boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ legt Jaap Voigt uit dat het antwoord hierop ligt in het (her)vinden van een organisch levensritme. En eigenlijk hoeven we daar helemaal niet lang naar te zoeken. Want de afwisseling van de seizoenen zoals wij die in onze klimaatzone kennen, reikt ons een heel vanzelfsprekend en natuurlijk ritme aan als leidraad. Je hoeft er ‘alleen maar’ op af te stemmen.

Op basis van het drieduizend jaar oude Chinese wijsheidsboek ‘I Tjing, Het Boek der Veranderingen’, ontwierp Jaap een model over het verloop van de seizoenen, met beschrijvingen van ieder seizoen en van iedere maand. Dit model helpt je de cyclische beweging van de natuur te volgen en zo je eigen natuurlijke levensritme te vinden. Dit proces kan zich jaar na jaar verdiepen waardoor je potentie, je vitaliteit en je creativiteit steeds beter uit de verf komen.

Klare taal

Jaap heeft in zijn werk een heel eigen manier van duiden, toelichten en kaderen. Zijn kenmerkende woordkeuze heeft een bepaalde ‘taal’ doen ontstaan. Een taal die toegankelijk en verstaanbaar is voor iedereen die er open voor staat. De wortels van deze taal liggen niet alleen in de Chinese wijsheidsboeken, maar ook in boeken en geschriften van andere denkers en wijzen, zoals de Stoïcijnen en leraren uit de Advaita-traditie.

Seizoenentaal

Het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ en de bijbehorende podcasts inspireerden mij tot het samenstellen van het traject ‘Seizoenentaal’. Het maandmodel is nl. niet alleen een perfect kader voor het onderzoeken van je eigen natuurlijke levensritme, het leidt je tegelijkertijd langs allerlei ingangen om je interne context te verbeteren. Daar zijn wij – lotgenoten met onverklaarde hartkloppingen – altijd naar op zoek: natuurlijke en duurzame ondersteuning voor je hart, op alle lagen van je systeem!

In dit traject communiceren we in de taal van Jaap. Dit maakt dat we vanaf les één precies weten waar we het over hebben en dat we elkaar door de hele cursus heen goed kunnen ‘verstaan’.

Jaartraject

In de serene sfeer van de zondagmorgen komen we 4 x in het voorjaar en 4 x in het najaar samen om een vrouwencirkel te vormen. Een geborgen ruimte om te delen wat je wilt delen, maar ook om samen stil te zijn. Een ruimte waarin je op zoek gaat naar je eigen natuurlijke ritme en waarin je op een zachte, effectieve manier je lichaamsbesef en ontspanningsvermogen leert herstellen en/of onderhouden.

Liefdevolle aandacht voor jezelf en voor je hart,
van en met vrouwen die weten waar je het over hebt

Er zijn in elke bijeenkomst korte presentaties – gebaseerd op de maand- en seizoenbeschrijvingen in het boek, kringgesprekken over de bijbehorende aandachtspunten, vrolijke rituelen, meditaties, laagdrempelige adem-, aandacht- en ontspanningsoefeningen, schrijfopdrachten en/of creatieve werkvormen (speciaal talent niet nodig 😉).

Hier en daar snuffelen we aan kunst, kleurenleer, muziek, literatuur, poëzie, mythologie, oude natuurreligie, en (de betekenis van) jaarfeesten en tradities.

Acht cirkels

Het traject bestaat uit twee blokken van 4 bijeenkomsten: een blok in het voorjaar en een blok in het najaar. Het programma volgt het model in het boek. Hoe een volgende bijeenkomst (cirkel) er precies uit gaat zien wordt bepaald door de dynamiek in de voorafgaande cirkel. In het algemeen: in de eerste cirkel van een jaargetijde verkennen we de energie van dat seizoen en in de tweede cirkel onderzoeken we op een diepere laag de effecten van die seizoensenergie op ons leven en werk.

  • Lente – Vanuit worteling voorzichtige groei naar buiten. De eerste vormen.
    • cirkel 1 (mrt)
    • cirkel 2 (april)
  • Zomer – Groei raakt volgroeid en volwassen. Vormen duidelijk zichtbaar.
    • cirkel 3 (mei)
    • cirkel 4 (juni)
  • Herfst – Tijd van kracht en inkeer in jezelf. Rijpheid.
    • cirkel 5 (sep)
    • cirkel 6 (okt)
  • Winter – Uiterlijke rust, innerlijke groei. Opbouwende energie.
    • cirkel 7 (nov)
    • cirkel 8 (dec)

Werkwijze

We starten elke cirkel met stilte en meditatie. Om alle dagelijkse besognes los te laten en volledig aanwezig te kunnen zijn in de vrouwencirkel. De theorie leiden we in met een stukje tekst uit het Seizoenenboek en we gaan in op het thema dat op dat moment relevant is. In het praktische uurtje worden ademwerk, zachte beweeg- en ontspanningsoefeningen en creatieve werkvormen afwisselend ingezet.

We sluiten af met stilte en een ritueel – zo bereid je je weer voor op je dagelijkse ritme.

Vóór elke bijeenkomst ontvang je een mail met optionele opdrachten, lees- en luisterwerk, overwegingen.

NB Houd er rekening mee dat aanmelding serieuze commitment vraagt, d.w.z. zie je deelname alsjeblieft niet als vrijblijvend. Wederzijdse aandacht en betrokkenheid voedt de dynamiek van de cirkel en het is echt een gemis als daar ‘gaten’ in vallen.

Introductieworkshop

Wil je eerst kijken of ‘Seizoenentaal’ iets voor je is? Kom dan naar een van de introductieworkshops.

Lees meer over de introductieworkshop

Jouw natuurlijke ritme

Wil jij jouw eigen natuurlijke levensritme onderzoeken? Innerlijke kalmte en rust in je hart terugvinden? De kracht en inspiratie van de vrouwencirkel ervaren? Je bent welkom!

  • Zondagochtend: 10:00 – 13:00 uur
  • Data: info volgt z.s.m.
  • Locatie: Kunst na Arbeid in Hoorn
  • Kosten: info volgt z.s.m.
    • incl. ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ – J. Voigt
    • hand-out per bijeenkomst
    • thee en wat lekkers

Aanmelden?

Dat kan via de button hieronder. Je krijgt dan van ons een mail met details en een betaallink. Na ontvangst van je betaling is je plek definitief gereserveerd.