‘Nu ik door de overgang heen ben en in de menopauze zit, heb ik eindelijk geen last van hartkloppingen meer’, las ik eens op een forum. Geen hartkloppingen meer? Overgang? Nog nooit had ik gehoord of gelezen dat je last van hartkloppingen kon hebben door de overgang. En nóg zie ik het maar een enkele keer staan in de rijtjes met symptomen op de verschillende websites over dit vrouwen-onderwerp.

Het zette me aan het denken. Zouden mijn hartkloppingen ook iets met de overgang te maken hebben? Dat gaf hoop: het kon dus overgaan. Ik had tot dan toe de oorzaak altijd in andere stoorzenders gezocht, met name in de paniekstoornis waar ik nog last van had. Nú weet ik dat de overgang en de paniek – met nog een aantal andere stoorzenders – elkaar versterkten en samen regelmatig mijn hartritme verstoorden.

Ontkenning, herkenning, erkenning

Wat de overgang betreft leefde ik eigenlijk in pure ontkenning. Overgangsklachten? Hoezo? Daar heb ík toch geen last van, dat hebben alleen ándere vrouwen. Ik moet niet zeuren, gewoon lekker blijven doen wat ik altijd heb gedaan. En de lat flink hoog. Hoezo jezelf in acht nemen, dat is toch nergens voor nodig?

Opvliegers, nachtzweten, vermoeidheid, emotioneel zijn om niets, hartkloppingen, nee dat (h)erkende ik niet als overgangsklachten. Ik vond dat het allemaal te wijten was aan stress, angst en paniek. En o ja, misschien die schildklier die nou net niet helemaal goed functioneerde.

Dat klopte voor een deel ook wel, maar de hormonale veranderingen hebben zéker ook een rol gespeeld. Terugkijkend weet ik dat ik tien jaar lang continu hartkloppingen heb gehad – daarvóór had ik er alleen bij vlagen last van. Precies mijn overgangsperiode, zie ik nu. Aan het einde van die tien jaar merkte ik dat het soms zomaar een paar uren rustig was vanbinnen. Die periodes werden steeds langer en na een paar maanden had ik het gevoel dat ‘het over was’.

Dat was jammer genoeg niet helemaal waar – want de andere stoorzenders spelen me nog wel eens parten – maar dat de overgang grotendeels achter de rug was, was duidelijk te merken.

De fase van de Crone

Zit jij in de overgang? Neem jezelf in acht! Ga jezelf en jouw overgang van de vruchtbare levensfase naar de fase van de Crone (mythische taal voor ‘wijze vrouw’) niet lopen negeren, zoals ik deed. Je maakt het jezelf er namelijk niet makkelijker op. Er gebeurt ontzettend veel in je lijf! Geef je systeem de rust en de ruimte om het proces op een natuurlijke manier te ondergaan en te verwerken. Zoek eventueel gespecialiseerde hulp.

Vuurvrouw.nu is hét platform voor vrouwen in de overgang.

De woorden overgang en menopauze worden nogal eens verschillend uitgelegd. Lees hier hoe het zit

Riekje Boswijk schreef deze mooie column over de overgang.

Susan Smit schreef een prachtige brief aan jou. Lees ‘m hier

*****

Wil je meer info? Stuur een bericht via dit formulier, dan neem ik contact met je op.

Wil je ervaringen delen? Meld je aan voor de besloten FB-pagina Liefvrouwenhart

Wil je aan de slag? Kijk bij de activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *