Heb jij dat ook wel eens? Je ziet jezelf in een winkelruit en je schrikt van je eigen gezicht… Het staat op onweer.

Wow! Zeker de pest in…

Chagrijnig?

Als ik om me heen kijk – op straat, onderweg, in de winkel, anywhere – zie ik dat ik niet de enige ben; veel mensen kijken ernstig. Of boos. Of vermoeid.

Grote kans dat jij dit herkent.

Zijn we met z’n allen zo chagrijnig dan?

Nee, dat geloof ik niet.

Je bent je er gewoon niet bewust van. Je focust op waar je mee bezig bent (lopen, sturen, kijken, typen, denken, enz.) en de ernst waarmee je dit doet toont zich in je gezichtsuitdrukking: wenkbrauwen gefronst, ogen samengeknepen en mond in een smal boogje naar beneden.

Je ziet er niet blij uit.

Vriendelijker en jonger

En als je boven een bepaalde leeftijd komt – we laten het getal maar even in het midden 😉 – dan trekt de zwaartekracht je mondhoeken nog meer naar beneden.

De spanning in je gezicht heeft een link met het spanningsniveau in je lijf. En met je humeur. Test het maar eens: kijk bewust heel boos (= veel spanning in je gezicht, gesloten blik). Wat doet dit met je? Met je lijf – voel je ergens spanning? En met je humeur – hoe voel je je? En kijk nu een bewust blij: een klein glimlachje om je mond en je wenkbrauwen een beetje omhoog (= ontspanning in je gezicht, open blik). Neem even de tijd. Verandert er iets? In je spanningsniveau? In je stemming?

Tip: doe het tweede deel van deze test ook eens als je met anderen bent. Wedden dat je heel veel glimlachjes terugkrijgt?

Wist je dat je er vriendelijker – en vaak zelfs jonger – uitziet als je af en toe even bewust je gezicht ontspant en regelmatig gezichtsgym doet?

Praktische info

Kijk voor informatie over locatie, data en tarieven in de agenda.

Je vindt in de agenda ook info over het aanmelden.